Autori Articole

Mircea Carp

Mircea Carp (n. 1923, Gherla) este un ziarist român.

Tatăl lui Mircea Carp a fost ofițerul de cavalerie Constantin Carp, dintr-o familie Carp din Iași. Mama lui Mircea Carp a fost Ecaterina (Tatiana) Catargi, descendentă din Lascăr Catargi (1823-1899), prim-ministru conservator al României , în patru rânduri.[1] În Primul Război Mondial, ofițerul Constantin Carp a comandat un escadron de cavalerie, care a luptat la Măgheruș în anul 1916.

Mircea Carp a copilărit la Botoșani, a urmat Liceul Militar la Iași și la Mănăstirea Dealu din Tîrgoviște, după care a fost fost ofițer, luptând și în al Doilea Război Mondial. Din motive politice a fost dat afară din armată în 1946 și a fost închis între august și noiembrie 1947.

A plecat clandestin din România în Austria (prin Ungaria) în ianuarie 1948, iar după emigrarea în SUA (1951 sau 1952) a lucrat la postul de radio „Vocea Americii” (din 1955), mai întâi ca și crainic, iap apoi ca redactor și șef al secției române.

În 1979 a fost angajat de Radio Europa Liberă ca director-asistent, unde a rămas până la pensionarea sa din 1995.[2]

Este nepotul lui Garabet Ibrăileanu.[3]

La Biblioteca Centrală Universitară din Cluj există un fond „Mircea Carp”.

În 2011 locuia la München, Germania. Acum, in 2018, tot la München locuieste. A fost căsătorit de două ori (a doua soție fiind Gabriela Dumitrescu, critic de artă) și are un fiu, Mihai, căruia i-a dat numele după unchiul său (fratele tatălui) și în onoarea Regelui Mihai I al României.[4]

Mircea Carp, fost sef al Serviciului Românesc al „Vocii Americii“, ulterior Director-adjunct al Departamentului Român al postului de radio „Europa Liberã“. Între 1969 si 1978 a fost corespondent special al „Vocii Americii“; în aceastã calitate a efectuat 14 cãlãtorii de serviciu în România, începând cu prima vizitã în þara noastrã a unui Presedinte al Statelor Unite, Richard Nixon. Toate cãlãtoriile, cu pasaport oficial, de cetãtean american, au avut loc în cadrul relaþiilor politice, culturale, economice, jurnalistice între Statele Unite si România.

Comentează