7 septembrie 2012. Interviu realizat de Cosmin Budeancă
Hans Bergel – un om extraordinar, care a iubit România și, inclusiv atunci când a fost departe, a privit mereu spre ea, cum nu mulți contemporani cu el, chiar români ca etnie și trăitori aici, au făcut-o. (C.B.)
Un volum-omagiu lui Hans Bergel, la un an de la plecarea dintre noi
La 26 februarie 2022 Hans Bergel, cunoscut prozator, eseist, poet, traducător, publicist și militant pentru drepturile etnicilor germani din Romania comunistă a plecat din această lume.
Ca un omagiu, Editura Fundației Culturale Memoria și Editura Mega din Cluj-Napoca au publicat lucrarea Hans Bergel. Privind mereu spre România, de Cosmin Budeancă. Volumul conține un studiu biografic despre Hans Bergel și familia lui bazat pe documente din arhiva CNSAS, precum și transcrierea unui amplu interviu realizat de Cosmin Budeancă la 7 septembrie 2012.
Lucrarea este prefațată de Florian Kührer-Wielach (directorul IKGS München), are o postfață de Ana Blandiana și a apărut cu sprijinul Festivalului de Film și Istorii Râșnov (FFIR) și a Asociației Mioritics.
Hans Bergel s-a născut la 26 iulie 1925 în Râșnov. A publicat peste 50 de volume de autor, peste 70 ca și coautor și numeroase articole de presă. În România a fost activ în rezistența anticomunistă din anii ’50, a lucrat în presă, a fost arestat de trei ori, condamnat în 1959 la 15 ani de muncă silnică în „Procesul scriitorilor germani” (a executat 3 ani și 4 luni, după care a primit domiciliu obligatoriu în Bărăgan). În 1968 a plecat în Germania a militat intens pentru ca germanii din România să poată emigra.
Cetățean de onoare al municipiului Brașov (1996), al orașului natal, Râșnov (2012), Doctor Honoris Causa al Universității din București (2001) și a fost decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de ofițer (2009).