Mihai I. Grăjdeanu Memoria SHOP

Mihai I. Grăjdeanu. Momente din istorie. Vol. III – Iuliu Maniu

Roman grafic interactiv

 

Al treilea volum din seria  Momente din Istorie, romanul grafic interactiv „Iuliu Maniu”, vă propune un tur virtual al Casei Memoriale ”Iuliu Maniu” de la Bădăcin prin intermediul benzii desenate istorice – realizată de Mihai I. Grăjdeanu, precum și o cronologie desenată în cadre succesive a celor mai importante momente din viața lui Iuliu Maniu. Contribuția lui Maniu la evoluția țării noastre în prima jumătate a secolului XX a fost esențială, iar el rămâne un model pentru cei de azi și de mâine.

„În toate funcțiile politice pe care le-a deținut de-a lungul unei cariere impresionante de peste o jumătate de veac, Iuliu Maniu s-a remarcat prin cinste, corectitudine și modestie, încercând, prin propriul exemplu, să introducă morala creștină în viața politică românească. A fost unul dintre artizanii Unirii Transilvaniei cu România, președinte al Consiliului Dirigent și prim-ministru în trei guverne național-țărăniste. A devenit apoi liderul opoziției democratice din România și a luptat în permanență împotriva oricăror încercări de îngrădire a libertăților cetățenești şi instaurarea unor regimuri dictatoriale, fie că au venit din partea lui Carol al II-lea, a mareșalului Antonescu sau a comuniștilor. Ca o ultimă dovadă de patriotism, și-a donat întreaga avere bisericii, spre admi­nistrare, cu scopul ca la Bădăcin, la Casa din «Dealul Țarinii», să fie educați tinerii, așa cum se poate observa și din «vizita» pe care o realizează elevii prin intermediul acestei benzi desenate, pe care o considerăm o importantă formă de valorizare a patrimoniului.”
Dr. Marin Pop
Muzeul Județean de Istorie și Artă – Zalău

„Om politic, a cărui acțiune se confundă cu o jumătate de veac de istorie națională, Iuliu Maniu rămâne un reper și un model pentru fidelitatea şi consecvența față de un ideal politic, pentru verticalitate şi spirit de sa­crificiu. Pe actul de moarte, întocmit retroactiv, la 20 iulie 1957, la rubrica ocupația s-a consemnat cu cinism: «Fără ocupație». Tocmai în dreptul celui care a avut ca «ocupație» supremă grija pentru neam şi țară, pentru valorile democrației, în numele cărora a trăit, le-a apărat, şi pentru care s-a jertfit.”
Dr. Andrea Dobeș
Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenței, Sighetu Marmației

„Într-o epocă în care benzile desenate devin tot mai populare ca mijloc de transmitere a informațiilor istorice, acest volum reprezintă o contribuție inovatoare și valoroasă în domeniul istoriei și al artei grafice, o veritabilă resursă educațională, care prezintă cu acuratețe informațiile istorice și reușește să ofere o viziune globală și o înțelegere accesibilă asupra vieții și activității marelui om politic Iuliu Maniu, a rolului esențial pe care acesta l-a avut în configurarea României Mari, apărarea vieții democratice și promovarea valorilor morale, civice și naționale, într-o perioadă tumultuoasă din istoria României. Abordarea vizuală a subiectului, facilitează înțelegerea evenimentelor istorice complexe, stimulează interesul cititorilor, captează atenția elevilor, contribuie la dezvoltarea gândirii critice, la formarea unei conștiințe istorice profunde, dar și la cultivarea respectului pentru una dintre cele mai notabile personalități naționale, un veritabil model atemporal, Iuliu Maniu.”
Prof. dr. Iulia-Maria Tănescu
Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea

„Abordarea sub formă de roman grafic a vieții și personalității lui Iuliu Maniu în istoria României îi va ajuta pe tineri să-l descopere pe «Sfinxul de la Bădăcin» într-o formă mult mai accesibilă. Lucrările monografice, lucrările de memorialistică sau lucrările care tratează anumite evenimente în care Iuliu Maniu a avut un rol determinant sunt scrise, de obicei, într-un limbaj tehnic, greoi, cu multe date istorice și încărcate cu multe detalii. Romanul grafic folosește pe lângă limbajul scris și pe cel vizual, care captează mult mai repede interesul cititorului.”
Pr. Cristian Borz
Casa Memorială „Iuliu Maniu” Bădăcin

Un proiect realizat în parteneriat cu Casa Memorială „Iuliu Maniu” Bădăcin, co-finanțat de AFCN 2023

Editura Fundației Culturale Memoria

Nr. pagini: 74

An apariție: 2023

Preț: 35 lei

 


FORMULAR DE COMANDA