Memoria SHOP

Dumitru Lițu – Suflet interzis

Cu o putere de mobilizare uluitoare, Dumitru Lițu izbutește să-și depene viața, înfățișând-o în întregul ei cu sinceritate și, în mod paradoxal, cu obiectivitate, devoalând într-o manieră atent chibzuită și fără detalii nesemnificative, un parcurs care se întâlnește adeseori cu extraordinarul. Privindu-l și ascultându-l simți că te afli în fața unui om care, dacă ar fi întrebat: Ce-ați face dacă ați putea lua viața de la capăt?, ar răspunde: Aș face același lucru. Ceea ce înseamnă c-ar lupta pentru adevăr și libertate, s-ar împotrivi în fața minciunii, urii și hidoasei fețe a nedreptății. Acesta este doar unul dintre motivele pentru care consider că Dumitru Lițu îndeplinește atributele unui veritabil model, un om care s-a cucerit pe sine, prin crucea purtată cu o aleasă demnitate, și care reușește prin mărturisirile sale să-i îndrume pe alții, adică pe noi, cei de azi, și pe ei, cei de mâine.

Cartea aceasta nu e o simplă rememorare, ci, după cum veți vedea, este un reflex al unei existențe neprefăcute, care însă clocotește prin fapte. Sunt remarcabile ardoarea, râvna și probitatea morală cu care Dumitru Lițu își împlinește dezideratele și își împărtășește experiența sa de viață cu noi, cei pentru care multe dintre aceste mărturisiri ar putea părea o distopie, dacă n-am fi puși deja în tema prigoanei comuniste care a marcat radical a doua jumătate a secolului XX românesc. Și, deși mărturisirile acestea au o notă de tristețe firească, ele conțin în alcătuirea lor și o bucurie. Bucuria ca reflex psihic al purei existenţe, cum spunea Emil Cioran, bucuria soră cu sinceritatea. Nu poți fi pe deplin bucuros dacă nu ești sincer. Cu tine și cu ceilalți. Aceasta este o condiție obligatorie a existenței depline, pe care autorul o îndeplinește cu asupra de măsură.

Cristina Chirvasie

Dumitru Lițu, născut la 9 martie 1937 în Breaza, Suceava. Elev. A fost arestat la 29 iulie 1954 și condamnat la 18 ani muncă silnică pentru „crimă de uneltire contra ordinei sociale”/ „s-a constituit într-o organizație Tânărul partizan cu scopul de a răsturna regimul de democrație populară”. A executat pedeapsa în închisorile Suceava, Jilava, Lugoj, Baia Sprie, Gherla, Periprava. A fost eliberat la 23 iunie 1964.

Răsfoiește câteva pagini aici.

Editura Fundației Culturale Memoria, 2024

Prefață Cristina Chirvasie

Redactor Cosmin Budeancă

Consultant Grațiana Lăzărescu

Pagini: 232

Preț: 45 lei

Formular de comanda