Cosmin Budeancă Memoria SHOP

Hans Bergel. Privind mereu spre România

 

Fundația Culturală Memoria și Editura Mega au onoarea să îl omagieze editorial pe Hans Bergel (1925 – 2022) prin apariția acestui volum realizat de Cosmin Budeancă.

Un volum-omagiu lui Hans Bergel, la un an de la plecarea dintre noi
La 26 februarie 2022 Hans Bergel, cunoscut prozator, eseist, poet, traducător, publicist și militant pentru drepturile etnicilor germani din Romania comunistă a plecat din această lume.
Ca un omagiu, Editura Fundației Culturale Memoria și Editura Mega din Cluj-Napoca au publicat lucrarea Hans Bergel. Privind mereu spre România, de Cosmin Budeancă. Volumul conține un studiu biografic despre Hans Bergel și familia lui bazat pe documente din arhiva CNSAS, precum și transcrierea unui amplu interviu realizat de Cosmin Budeancă la 7 septembrie 2012. Cei interesați pot asculta interviul prin accesarea unui cod QR sau a unei adrese web disponibile în interiorul cărții.
Lucrarea este prefațată de Florian Kührer-Wielach (directorul IKGS München), are o postfață de Ana Blandiana și a apărut cu sprijinul Festivalului de Film și Istorii Râșnov (FFIR) și a Asociației Mioritics.
Hans Bergel s-a născut la 26 iulie 1925 în Râșnov. A publicat peste 50 de volume de autor, peste 70 ca și coautor și numeroase articole de presă. În România a fost activ în rezistența anticomunistă din anii ’50, a lucrat în presă, a fost arestat de trei ori, condamnat în 1959 la 15 ani de muncă silnică în „Procesul scriitorilor germani” (a executat 3 ani și 4 luni, după care a primit domiciliu obligatoriu în Bărăgan). În 1968 a plecat în Germania a militat intens pentru ca germanii din România să poată emigra.
Cetățean de onoare al municipiului Brașov (1996), al orașului natal, Râșnov (2012), Doctor Honoris Causa al Universității din București (2001) și a fost decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de ofițer (2009).

 

Nr. pagini: 216

Anul apariției: 2023

Preț: 40 lei

Puteți răsfoi câteva pagini aici.

Prefață de Florian Kührer-Wielach
Postfață de Ana Blandiana

Cred că nu exagerez considerându-l pe Hans Bergel cel mai reprezentativ scriitor al Transilvaniei, văzută ca loc de întâlnire și conviețuire a mai multor etnii, religii, tradiții, mentalități, într-o devălmășie fertilă, generatoare de vitalitate și sens. Nimic din ceea ce o formează nu-i e străin autorului Foii de suflet pentru un oraș transilvan, adevărat imn – patetic, dar nu lipsit de severitate, îndrăgostit, dar nu lipsit de ironie – dedicat Brașovului și Țării Bârsei. […]
El este pentru mine un personaj care aparține în egală măsură lite raturii și istoriei, un erou literar (pentru că „viața lui este un roman”) și un erou pur și simplu, pentru că acest „roman” este chiar istoria secolului 20. Romancier, povestitor, poet, eseist, muzician, orator, sportiv de performanță, polemist redutabil, „frontierist”, luptător în munți, deținut politic, Hans Bergel este o personalitate poliandrică ale cărei fațete strălucesc în funcție de felul în care sunt luminate de istorie sau de viață.

Ana Blandiana
Președinte Fundația Academia Civică

Lupta lui Hans Bergel a fost întotdeauna pentru respectarea drepturile omului, niciodată împotriva României sau a românilor, ci împotriva regimului comunist. Și a făcut-o în calitate de jurnalist, de activist, de oficial al Landsmannschaft-ului, de scriitor. A cerut multe de la sine și a cerut la fel și de la ceilalți. Cele trăite de Hans Bergel au fost, probabil, de ajuns pentru a umple două vieți. Traiectoria spectaculoasă a vieții sale îl propulsează ca figură istorică. Oricine vrea să înțeleagă istoria și prezentul germanilor în și din România după al Doilea Război Mondial, nu poate face abstracție de perso nalitatea și, implicit, de activitatea lui. Și dacă cineva va vrea să îl înțeleagă pe Hans Bergel, nu va putea evita acest volum.

Dr. Florian Kührer-Wielach
Director, Institut für deutsche Kultur
und Geschichte Südosteuropas e. V., München

Marți, 14 martie 2023 – la sediul Casei Schiller – s-a lansat volumul semnat de Cosmin Budeancă: Hans Bergel. Privind mereu spre românia, Puteți urmări înregistrarea aici.

 

 

 


FORMULAR DE COMANDA