Redirecționează

Redirecționează 3,5% gratuit din impozitul tău către
Fundația Culturală Memoria


Fundația Culturală Memoria editează din 1990 sub egida Uniunii Scriitorilor din România, «Memoria, revista gândirii arestate».
De ce «Memoria»? Deoarece comunismul a urmărit asasinarea, prin toate mijloacele, a memoriei neamului românesc. Ea caută să salveze de la uitare oameni și fapte, ajută să înțeleagă istoria tragică a ultimei jumătăți a secolului trecut.
De ce «revista gândirii arestate»? Pentru că regimul comunist a căutat „să aresteze gândirea”


După cum probabil știți deja, în luna ianuarie începe procesul de colectare a declarațiilor 230 pentru redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit din partea contribuabililor. Anul acesta, ANAF a comunicat că interval de colectare perioada cuprinsă între 1.01.2022 și 25.05.2022, iar conform informării oficiale, în 2022 declarațiile se depun online.


Redirecționează 20% din impozitul microîntreprinderii tale către
Fundația Culturală Memoria

Dacă ai o microîntreprindere sau cunoști pe cineva cu o microîntreprindere

Legislația din România permite oricărei microîntreprinderi să facă sponsorizări în limita a 20% din impozitul pe venit, urmând să vireze către bugetul de stat doar restul de 80% din acest impozit. Sponsorizările pentru microîntrepinderi se pot deduce doar trimestrial. Pentru aceste societăți comerciale, sponsorizările nu se pot face și anual pentru toate trimestrele anterioare.

Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi:

PASUL 1. La finalul fiecărui trimestru (de exemplu, înainte de 31 martie pentru trimestrul I), calculează sau estimează cuantumul veniturilor totale pe trimestrul respectiv. Suma care poate fi redistribuită nu ar trebui să depășească procentul maxim de 20% din impozitul pe venit. Diferența de 80% din impozitul datorat se va vira către bugetul de stat, la termenele prevăzute de Codul Fiscal (de exemplu, 25 aprilie pentru trimestrul I).

De ce e în regulă să faci doar o estimare? De multe ori, pentru multe microîntreprinderi e greu de calculat suma totală exactă a veniturilor pe un trimestru până când acesta nu s-a încheiat. Însă, dacă estimarea ta nu corespunde procentului real, legea îi permite contabilului tău să regularizeze sumele pentru sponsorizări (astfel încât să se încadreze în procentul de 20%) în următoarele 28 de trimestre (adică în următorii 7 ani).

PASUL 2. Descarcă contractul de sponsorizare de aici și completează-l cu datele microîntreprinderii tale și cu suma calculată pentru sponsorizare către Fundația Culturală Memoria. Sau trimite-ne pe mail, la revistamemoria@gmail.com, datele microîntreprinderii tale și cuantumul exact al sponsorizării. În acest caz, vom completa noi contractul de sponsorizare și ți-l vom trimite pe mail.

PASUL 3. Trimite contractul semnat la sediul nostru de la adresa: Calea Victoriei 133A, sau pe mail la adresa revistamemoria@gmail.com. Exemplarul tău, semnat și ștampilat de Fundația Culturală Memoria, va ajunge la tine în original sau în format scanat, după cum dorești.

PASUL 4. Depune suma aferentă sponsorizării în contul Fundației Culturale Memoria. Precizare importantă: legea spune că trebuie să faci plata până în ultima zi a trimestrului în curs.

PASUL 5. În luna următoare, când contabilul tău va calcula și va raporta către ANAF impozitul pe venit, va deduce din acest cuantum al impozitului suma oferită ca sponsorizare.

PASUL 6. În luna ianuarie a anului următor, contabilul tău trebuie să completeze și să trimită către ANAF Declarația 107 pentru toate sponsorizările efectuate în anul 2021. ANAF actualizează în fiecare an data-limită de depunere a Declarației 107 (în 2021, acest termen a fost pe 25 ianuarie).