Memoria SHOP Magazin

Victor Gordan – VICTOR. Amintiri din regatul absurdității și al terorii

Recent a apărut sub egida Editurii Fundației Culturale Memoria volumul semnat de Victor Gordan, Victor. Amintiri din regatul absurdului și terorii. Inițial acesta a fost publicat în 2016 în limba engleză, în Manchester, New Hampshire, SUA, cu titlul Victor. Memories from the Kingdom of Absurdities and Terror. Traducerea din limba engleză a fost realizată de Diana Painca, printr-un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN-2023).

Dedic această carte părinților mei, Ana și Nicolae, surorilor mele Maria și Ana, și fratelui meu Florian, care au suferit alături de mine în timp ce mă aflam în închisorile politice și lagărele de muncă din România.
O dedicație specială este pentru prietenii mei cu care am împărtășit suferința în închisoare. Această carte reprezintă un omagiu și o venerare a episcopilor și preoților martiri ai Bisericilor Greco și Romano-Catolice, care au fost piatra Sfântului Petru și au rămas neclintiți în fața uraganului comunist.
Această dedicație este pentru toate victimele ciumei comuniste.
Sper ca mesajul cărții să îi îndemne pe torționarii comuniști să se căiască pentru faptele lor criminale.
Autorul

Victor Gordan, născut în 1931 la Bănişor, Zalău, provenea dintr-o familie de ţărani, iar mentorul său fusese un preot catolic, arestat în 1949, fapt ce a constituit o mare lovitură pentru Gordan. A fost un elev şi un student eminent Absolvent al Facultății de Medicină din București (absolvită în 1958 ca şef de promoţie).
A fost arestat la 24 septembrie 1958, fiind acuzat că ar fi şeful unei organizaţii subversive. De fapt era vorba despre un grup de colegi care aveau diverse discuţii politice, mai ales în contextul evenimentelor internaționale (Revoluția din Ungaria din 1956).
A fost condamnat la 10 ani închisoare. Încarcerat la Jilava, Salcia, Giurgeni, Periprava, Gherla. A fost eliberat în 1964.
În 1968 se afla în atenţia organelor de Securitate, într-o notă informativă arătându-se că Gordan are în continuare o atitudine net ostilă regimului, că doreşte să emigreze, că ascultă postul de radio “Europa Liberă”. La 1 octombrie 1968 este arestat după o tentativă nereuşită de trecere frauduloasă a frontierei.
Emigrează în 1971 în SUA unde profesează ca medic.

Editura Fundației Culturale Memoria, 2023

Traducere: Diana Painca

Prefața: Nicolae Constantinescu

Editor: Cosmin Budeancă

Pagini: 299

Preț: 50 lei

TALON DE COMANDĂ