Autori Articole

Gheorghe Derevencu

S-a născut la Cetatea Albă, Basarabia, in 1926. A absolvit Facultatea de Drept din Bucureşti (1950). Redactor şi traducător. A contribuit la lansarea lui Fănuş Neagu, Teodor Mazilu, Ioan Chirilă.

 

Prieten și partener al lui Banu Rãdulescu, iniþiatorul și fondatorul revistei gândirii arestate MEMORIA și al Fundației Culturale Memoria, Gheorghe Derevencu s-a alăturat de la început, adică din 1990, demersului asumat: de a dezvălui crimele, atrocitățile, abuzurile regimului comunist instaurat samavolnic cu ajutorul tancurilor sovietice la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Unică în peisajul publicistic românesc – și nu numai –, MEMORIA, după cum se știe, și-a propus, de la primul număr, sã dea glas celor care au fost obligați să tacă aproape o jumătate de secol, în timpul regimului care și-a întins tentaculele atât peste țara noastră, cât și peste o bună parte a Europei Centrale și de Sud-Est.

 

La 1 mai 2014, apreciatul și dragul nostru coleg, GHEORGHE DEREVENCU, a părăsit lumea pământeascã și revista MEMORIA, căreia i-a dedicat ultimii 24 ani din viața sa rodnică.