Mihai I. Grăjdeanu Memoria SHOP

Mihai I. Grăjdeanu – Momente din istorie. Vol. II – Revolta anticomunistă de la Brașov. 15 noiembrie 1987

Un roman grafic interactiv

 

Lucrarea prezintă, un episod important din istoria recentă a României, într-un mod direct și facil, însă nu transmite doar unidirecțional informații, ci, prin seria de întrebări la care cititorii trebuie să răspundă, ori sarcini pe care trebuie să le îndeplinească, devine un instrument de lucru care provoacă și din punct de vedere intelectual. Iar impactul vizual al desenelor ajută și la o reținere mult mai ușoară a informațiilor. Lucrarea poate fi, așadar, un suport didactic util de folosit în școli, licee și facultăți, atât de către profesori cât și de elevi.

La baza creației acestor benzi desenate a stat un proces extensiv de documentare realizat de Mihai Grăjdeanu, alături de regizorul Liviu Tofan. Concentrat să ofere acuratețe istorică, autorul a documentat fiecare pas al evenimentelor. A început schițele de la portretele personajelor și hainele pe care le purtau cei care au trăit acele momente, a continuat cu detaliile clădirilor, vizitând și fotografiind oraşul Braşov pe traseul urmat în urmă cu 35 de ani de muncitori, și a ascultat peste 60 de ore de mărturii înregistrate pentru a le reda în casetele de narațiune și baloanele de dialog care apar în paginile romanului grafic.
„Am fost nevoit să vizualizez întreaga acțiune, să ordonez și să respect adevărul acestor momente istorice. O mare responsabilitate. Este important pentru acest tip de bandă desenată să pot capta anumite aspecte care surprind emoția sau trăirile interioare ale personajelor, de aceea consider că ediția în alb-negru, cu nuanțe de gri, poate avea un alt impact asupra publicului. Am descoperit și aflat la rândul meu, pentru prima dată, anumite informații pur istorice, lucruri pe care nu le cunoșteam înainte de acest proiect. M-a impresionat și a fost o onoare să colaborez direct cu regizorul Liviu Tofan și, împreună, cred că am format o echipă bună”, a spus Mihai Grăjdeanu.

Editura Fundației Culturale Memoria

București, 2022

Pagini: 60

Preț: 25 lei

 


FORMULAR DE COMANDA