Mircea Carp Memoria SHOP

Mircea Carp. Un veac dăruit țării – Volum aniversar MEMORIA

Mircea Carp, cunoscutul realizator de emisiuni de la Radio Vocea Americii și Europa Liberă, împlinește pe 28 ianuarie 2023 minunata vârstă de 100 de ani!

Fundația Culturală Memoria și Revista Memoria au onoarea să îl omagieze editorial prin apariția acestui volum aniversar îngrijit de Cosmin Budeancă.

Nr. pagini: 278

Anul apariției: 2023

Preț: 40 lei

Puteți răsfoi câteva pagini aici.

A ajunge la vârsta de 100 de ani este unul dintre puținele miracole pe care le pot atinge, mirându-se, oamenii și care le sunt rezervate puținora dintre ei. În cazul lui Mircea Carp miracolul este cu atât mai complex (și complet) cu cât longevitatea nu se limitează la viață, ci capătă semnificațiile pe care numai istoria își permite să le aibă. Elev al liceului de la Mănăstirea Dealu (detaliu biografic de care este atât de mândru) Mircea Carp este unul dintre ultimii reprezentanți pentru noi ai perioadei interbelice, unul dintre cei mai avizați și profesioniști reprezentanți și comentatori ai perioadei Războiului Rece, a complicatei perioade a coexistenței pașnice a celor două sisteme, a surprinzătoarei căderi a comunismului, a lungului post-comunism. (Ana Blandiana)

Mircea Carp nu a făcut o carieră militară așa cum visa pe când era tânăr ofițer în oștirea Regelui Mihai. Dar a păstrat în întreaga sa viață atitudinea unui oștean gata de luptă pentru cauza românească. Curajul de a rosti adevărul cheamă curajul luptei, iar lumea este un front deschis pe care adevărații jurnaliști duc grele bătălii. Cei 100 de ani ai domnului Mircea Carp, pe care îi poartă cu eleganță și demnitate, conțin și exprimă istoria unui secol, așa cum îi place să-și amintească: „Cineva îmi spunea că am făcut istorie: Am trăit istorie!” (Marilena Rotaru)

Un volum aniversar și omagial, care să conțină articolele publicate de domnul Mircea Carp de-a lungul anilor în Memoria – revista gândirii arestate este, așadar, un demers cât se poate de firesc. Pe lângă aceste articole, am considerat oportun să solicităm câteva evocări de la colegi și personalități care l-au cunoscut de-a lungul anilor în diferite ipostaze, care i-au fost și îi sunt apropiate, ori care l-au apreciat pentru activitatea desfășurată la Radio Vocea Americii și Radio Europa Liberă. (…) Textele care compun acest volum conturează un tablou complex al domnului Mircea Carp, contributorii subliniind diferite calități ale sărbătoritului. (Cosmin Budeancă)


FORMULAR DE COMANDA