Autori Articole

Mircea Carp

Mircea Carp (n. 1923, Gherla) este un ziarist român.

Tatăl lui Mircea Carp a fost ofițerul de cavalerie Constantin Carp, dintr-o familie Carp din Iași. Mama lui Mircea Carp a fost Ecaterina (Tatiana) Catargi, descendentă din Lascăr Catargi (1823-1899), prim-ministru conservator al României , în patru rânduri.[1] În Primul Război Mondial, ofițerul Constantin Carp a comandat un escadron de cavalerie, care a luptat la Măgheruș în anul 1916.

Mircea Carp a copilărit la Botoșani, a urmat Liceul Militar la Iași și la Mănăstirea Dealu din Tîrgoviște, după care a fost fost ofițer, luptând și în al Doilea Război Mondial. Din motive politice a fost dat afară din armată în 1946 și a fost închis între august și noiembrie 1947.

A plecat clandestin din România în Austria (prin Ungaria) în ianuarie 1948, iar după emigrarea în SUA (1951 sau 1952) a lucrat la postul de radio „Vocea Americii” (din 1955), mai întâi ca și crainic, iap apoi ca redactor și șef al secției române.

În 1979 a fost angajat de Radio Europa Liberă ca director-asistent, unde a rămas până la pensionarea sa din 1995.[2]

Este nepotul lui Garabet Ibrăileanu.[3]

La Biblioteca Centrală Universitară din Cluj există un fond „Mircea Carp”.

În 2011 locuia la München, Germania. Acum, in 2018, tot la München locuieste. A fost căsătorit de două ori (a doua soție fiind Gabriela Dumitrescu, critic de artă) și are un fiu, Mihai, căruia i-a dat numele după unchiul său (fratele tatălui) și în onoarea Regelui Mihai I al României.[4]

Mircea Carp, fost sef al Serviciului Românesc al „Vocii Americii“, ulterior Director-adjunct al Departamentului Român al postului de radio „Europa Liberã“. Între 1969 si 1978 a fost corespondent special al „Vocii Americii“; în aceastã calitate a efectuat 14 cãlãtorii de serviciu în România, începând cu prima vizitã în þara noastrã a unui Presedinte al Statelor Unite, Richard Nixon. Toate cãlãtoriile, cu pasaport oficial, de cetãtean american, au avut loc în cadrul relaþiilor politice, culturale, economice, jurnalistice între Statele Unite si România.