Autori Articole

Nicolae Constantinescu

Nicolae Constantinescu s-a născut în 1936, este membru de onoare al Academiei Oamenilor de Ştiinţă şi membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale din România, profesor universitar la UMF „Carol Davila“ din Bucureşti, medic primar chirurgie generală, medic primar ortopedie-traumatologie, în prezent pensionat pentru limită de vîrstă.

Activitatea profesional-didactică însumează un număr de peste 8.000 de operaţii, din diverse domenii ale chirurgiei generale, chirurgiei osteo-articulare, chirurgiei plastice şi reparatorii, chirurgiei endocrinologice, chirurgiei urologice, chirurgiei vasculare periferice, instruirea în domeniul tehnicilor chirurgicale a peste 3.000 de rezidenţi şi a 24 de serii de studenţi la disciplina de anatomie clinică, pe care a introdus-o în 1990 în învăţămîntul clinic medical universitar bucureştean.

Iniţiator al Tratatului de Anatomie Chirurgicală şi Operatorie pentru care a fost distins cu Premiul pentru Medicină al Academiei Oamenilor de Ştiinţă pe 2012, autor si coautor al altor patru cărţi de chirurgie apreciate în ţară şi în străinătate şi a numeroase comunicări şi publicaţii ştiinţifice. Pe plan ştiinţific are două descoperiri recunoscute internaţional: capacitatea formatoare de vase a celulei stem medulare la adult şi adaptarea miocardului la ischemie.

În perioada 1998-2000, a funcţionat în calitate de Consul General al României la Los Angeles SUA, unde a pledat pentru intrarea României în NATO.

A fost distins, în anul 2000, cu Ordinul Naţional pentru Merit în grad de comandor în de către Preşedintele României şi, în 2003, cu Ordinul Coroana României în grad de ofiţer de către Regele Mihai. Pentru activitatea desfăşurată în timpul evenimentelor represive din decembrie 1989, cînd a operat 22 de răniţi prin glonţ la Spitalul Colţea, a primit Certificatul de Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din decembrie 1989 cu rol determinant.

Evenimentele sîngeroase care au marcat revenirea României la democrație la sfîrșitul secolului trecut au încă multe necunoscute. Finalizarea dosarului mineriadei din iunie 1990, precum și redeschiderea dosarului Revoluției ne dau speranțe că se va afla adevărul și că, în sfîrșit, vinovații vor plăti. La o distanță de aproape 30 de ani, sînt în continuare foarte importante pentru memoria colectivă mărturiile celor implicați direct în desfășurarea evenimentelor de atunci. Aceste mărturii se constituie ca documente și probe atît de necesare pentru înțelegerea a tot ceea ce s-a întîmplat în acele zile devenite istorie. Am purtat o discuţie cu prof. dr. Nicolae Constantinescu, membru de onoare al Academiei Oamenilor de Ştiinţă şi membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale, martor ocular și participant activ la cele mai importante momente din istoria postcomunistă a României.

https://www.observatorcultural.ro/articol/comunism-dezinteresul-pentru-ceea-ce-li-se-intimpla-altora-ne-instrainat-unii-de-altii/