Facultatea de Istorie a Universității din București prin Cercul de Istorie Contemporană Românească, alături de Fundația Culturală Memoria, în parteneriat cu Fundația Academia Civică și Muzeul Ororilor Comunismului în România vă invită să participați la Seara de film și debate „În căutarea inginerului Dragomirescu” care va avea loc pe 22 noiembrie 2022 în cadrul Spațiului Expozițional Permanent al Memorialului Sighet la București din str. Jean Louis Calderon nr. 66.
Evenimentul va începe cu prezentarea numărului 121 al „Memoria – revista gândirii arestate”, va continua cu vizionarea filmului și se va încheia cu discuții pe marginea documentarului.
În limita locurilor disponibile, înscrierea se face accesând următorul formular:
https://forms.gle/cCMpVBMxjuiLdotk9
Documentarul „În căutarea inginerului Dragomirescu” (76 min.) realizat de Dragoș Zămosteanu cu sprijinul Fundației Culturale Memoria, a rezultat dintr-un vechi proiect personal al regizorului, conturat ca atare la începutul anului 2022. Inițial, acesta se gândise la un road movie: pornind din orașul natal, Pașcani trecând prin Roman, să străbată întreaga țară și să evidențieze, după temeinice documentări, că nu a existat localitate care să nu avut martirii ei anticomuniști. Pentru primele două localități avea deja personajele inginerul Gheorghe Dragomirescu, șeful Atelierelor CFR din Pașcani, și pr. Anton Demeter, foștii colegi de baracă în Gridul Peripravei. De la istoricul Cosmin Budeancă a află apoi de existența unui coleg, încă în viață, al celor doi, medicul buzoian Ion Sarion. Lucrurile începeau să se lege, dar un asemenea proiect mamut îi depășea posibilitățile financiare și, în plus, exista riscul de a rata detaliile unora dintre povești încercarea de a le spune pe toate dintr-o răsuflare. S-a decis să le ia pe rând, cu speranța că va putea aduce la lumină cât mai multe astfel de capitole. Primul dintre ele, „În căutarea inginerului Dragomirescu”, și-a avut premiera la Festivalul de Psihanaliză și Film de la Iași, la începutul lunii aprilie.
Vor lua cuvântul:
– domnul Dragoș Zămosteanu, regizorul filmului
– dr. hab, Cosmin Budeancă, redactor șef al Memoria – revista gândirii arestate și expert în cadrul IICCMER
Moderator:
– Cristian Dumitrescu – Președintele CICR, Facultatea de Istorie, Universitatea din București