Libertate si Modele

Volum colectiv al participanților la atelierele de istorie orală și benzi desenate

Libertate și modele.
Istoria recentă a României prin benzi desenate și interviuri
Un proiect cultural-educațional al Fundației Culturale Memoria

 

În perioada iunie 2023 – octombrie 2023 Fundația Culturală Memoria a derulat în Bruxelles, Charleroi, Luxemburg și București proiectul cultural-educațional Libertate și modele. Istoria recentă a României prin benzi desenate și interviuri, co-finanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul CANTEMIR 2023, dedicat proiectelor culturale destinate mediului internațional.
Obiectivul proiectului a fost stimularea interesului tinerilor români din Belgia și Luxemburg pentru cunoașterea și conștientizarea valorilor libertății în relație cu descoperirea unor modele atât în istoria propriilor familii, cât și în istoria recentă a României.

Dintre scopurile proiectului amintim: stabilirea de modele morale și etice ca urmare a cunoașterii trecutului recent; promovarea și înțelegerea importanței libertăților individuale și a valorilor democratice în opoziție cu constrângerile totalitare. Ca grup țintă proiectul a vizat copii și tineri din Bruxelles, Charleroi și Luxemburg, cu vârste între 10-22 ani.

În cadrul atelierelor organizate în proiect, artistul Mihai Grăjdeanu, specialist în implementarea metodelor care folosesc banda desenată și romanul grafic în educație, i-a inițiat în acest domeniu pe tinerii participanți pentru a reprezenta istoria familiilor lor ca o parte din istoria recentă a României. Folosirea benzilor desenate a fost dublată de realizarea de interviuri de istorie orală. În felul acesta, tinerii implicați în proiect, născuți sau trăitori departe de România, au descoperit istoria propriilor familii, dar și istoria recentă a României. Atelierele de istorie orală au fost realizate de Cosmin Budeancă, specialist în domeniu, doctor în istorie, coordonator de doctorate la Universitatea din București și redactor-șef Memoria – revista gândirii arestate, consultant științific al proiectului.

Expoziția virtuală BD Historia cu lucrările de bandă desenată realizate de elevi în cadrul proiectului Libertate și modele: https://www.artsteps.com/view/6563428a07457a92daf52feb?currentUser