Evenimente

2 martie 2024. Comemorare Liviu Corneliu Babeș – 35

În 2 martie 1989 Liviu Corneliu Babeș s-a autoincendiat pe pârtia „Bradu” din Poiana Brașov, în semn de protest față de măsurile represive pe care autoritățile comuniste le-au luat împotriva muncitorilor brașoveni în urma revoltei acestora din 15 noiembrie 1987.

La 35 de ani de la gestul său încărcat de dramatism, în 2 martie 2024, în onoarea lui Liviu Corneliu Babeș s-au organizat o serie de evenimente comemorative.

Astfel, în Poiana Brașov, începând cu ora 11, a avut loc o ceremonie de depuneri de coroane de flori la crucea de la baza pârtiei „Bradu” și o slujbă la biserica Sf. Ioan Botezătorul din Poiana Brașov, în fața monumentului. Ulterior a fost dezvelit un nou monument „Zborul Icarului”, o reprezentare a unei sculpturii realizată chiar de Liviu Corneliu Babeș. Evenimentele au fost organizate de autoritățile locale și de Asociația 15 Noiembrie 1987.

 

Programul evenimentelor a continuat de la ora 16, la Centrul Cultural Appolonia din Brașov. Sub genericul „In Memoriam. Liviu Corneliu Babeș – Împotriva Reprimării. Stop Murder” a avut loc o prezentare a proiectelor Muzeului Ororilor Comunismului în România (managerul interimar Alexandru Groza); o prezentare a volumului Torțe vii în Blocul Sovietic. Cazuri de autoincendiere motivate politic în anii 1966-1989, de Peter Blazek (Cosmin Budeancă, Fundația Culturală Memoria); vernisajul expoziției „Omul fără memorie”, a pictorilor Teodor Zaica și Mircea Hristescu (Irina Hasnaș-Hubbard, muzeograf MOCR). A luat cuvântul dna. Galina Răduleanu – fost deținut politic; a fost prezentat un interviu cu Pr. Valerian Grecu fost deținut politic; iar în final a fost proiectat documentarul „Dezastrul roșu” (1987).

Evenimentul de după amiază a fost organizat de Primăria Brașov, Centrul Cultural Apollonia Muzeul Ororilor Comunismului în România, Fundația Culturală Memoria, Asociația 15 noiembrie 1987, AFDPR – filiala Brașov și Galeria Romană.

La evenimentele comemorative Fundația Culturală Memoria a fost reprezentată de Oana Ichim și Cosmin Budeancă.