Proiectul Caravana istoriei. În căutare de modele pentru prezent și viitor a fost inițiat de Fundația Culturală Memoria, în colaborare cu Școala Gimnazială nr. 1, Plătărești, susținut de Primăria Plătărești, finanțat de Uniunea Europeană Next GenerationEU, prin Planul Național Regional de Redresare. PNRR: Fonduri pentru o Românie modernă și reformată!
În 15 ianuarie 2024, în cadrul acestui proiect, la Școala Gimnazială nr. 1 Plătărești s-a inaugurat prima sală – primul Laborator de limba și literatură română „Mihai Eminescu“.
O nouă etapă a acestui proiect a fost încheiată. Prima sală (din cele două incluse în proiectul nostru) a fost dotată și modernizată prin achiziție de mobilier școlar adecvat învățământului primar/gimnazial, iar dotarea acestora va permite accesul la un grad mai înalt de dezvoltare educațională pe toate planurile.
Și ce zi mai potrivită puteam alege, decât cea de 15 ianuarie – Ziua Culturii Naționale. Cu această ocazie elevii au realizat activități literare, și au creat propriile lor proiecte legate de personalitatea lui Mihai Eminescu.
Mulțumim tuturor cadrelor didactice care s-au implicat în acest proiect, cu precădere dnei Mihaela Stoica, director Școala Gimnazială nr. 1 Plătărești și dnelor Constanța Marinescu și Anca Ispas, profesori de Limba și literatura română în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 1 Plătărești.
Proiectul nostru urmărește motivarea și sprijinirea autorităților locale pentru finanțare de proiecte culturale cu susținere PNRR. Fundația noastră are o bună înțelegere și o comunicare deschisă cu autoritățile locale din Plătărești, preocupate de soluționarea de proiecte educaționale și de dezvoltare a comunei.
Intenția Fundației noastre este ca această Caravană a istoriei să poposească și în alte spații, îndepărtate fără voia lor de zona de cultură, oferindu-le modele, instrumente pentru o deschidere a tinerei generații către un destin frumos. Limitările geografice, administrative, ideologice sau de orice altă natură dispar când idealurile fiecăruia sunt direcționate către modele de libertate, democrație, integrare și susținere reciprocă.