Anul acesta s-au împlinit 150 de ani de la nașterea lui Iuliu Maniu, la 8 ianuarie 1873 în Șimleu Silvaniei și 70 de ani de la moarte, la 5 februarie 1953 în temuta închisoare de la Sighetu Marmației, unde și alți lideri ai României interbelice și-au găsit tragicul sfârșit.
Iuliu Maniu a fost, este și va fi „un reper și model pentru eternitate”. Acesta a fost și titlul unei serii de evenimente desfășurate în perioada 3-4 februarie 2023 la Sighetu Marmației, Bădăcin și Cluj-Napoca și care au reprezentat deschiderea Anului „Iuliu Maniu”. Ele au fost organizate de Casa Memorială Iuliu Maniu de la Bădăcin, Fundația Academia Civică, Fundația Corneliu Coposu, Fundația Culturală Memoria, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Clubul Monarhiștilor Clujeni, așadar o asociere de instituții cu o bogată tradiție în promovarea și cultivarea memoriei și a istoriei.
Programul evenimentelor:
3 februarie 2023, Sighetul Marmației – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței:
10:30 Slujbă de parastas în memoria lui Iuliu Maniu
11:00 Dezbatere cu Sens: „Iuliu Maniu- reper și model pentru eternitate”.
Au participat: Andrea Dobeș (Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței), Marin Pop (Muzeul Județean de Istorie și Artă, Zalău), Pr. Cristian Borz (Asociația Casa Memorială ,,Iuliu Maniu”, Bădăcin), Ottmar Trașcă (Institutul de Istorie „George Bariț”, Cluj-Napoca). Moderatori: Ion Andrei Gherasim (Fundația Corneliu Coposu, București), Cosmin Budeancă (Fundația Culturală Memoria, București).
14:00 Rugăciune la Cimitirul Săracilor
4 februarie 2023, Bădăcin, Casa Memorială „Iuliu Maniu”
9:00 Sfânta Liturghie în capela Casei Memoriale ,,Iuliu Maniu”
10:30 Intonarea Imului de Stat al României
Parastas în memoria lui Iuliu Maniu
Depuneri de coroane și jerbe de flori la bustul lui Iuliu Maniu
Intonează Imnul Eroilor)
11:00 Evocări: Iuliu Maniu simbolul speranței și al dorinței de libertate.
Au participat: Pr. Cristian Borz (Asociația Casa Memorială ,,Iuliu Maniu”, Bădăcin), Marin Pop (Muzeul Județean de Istorie și Artă, Zalău), Ottmar Trașcă (Institutul de Istorie „George Bariț”, Cluj-Napoca), Cornel Jurju (Clublul Monarhiștilor Clujeni, Cluj-Napoca), Ion Andrei Gherasim (Fundația Corneliu Coposu, București), Cosmin Budeancă (Fundația Culturală Memoria, București).
Înregistrarea evenimentelor: Cosmin Budeancă
https://www.youtube.com/watch?v=dB3VyGJ-boY
https://www.youtube.com/watch?v=45hBDJ-BjjI&t=8s
Fotografiile sunt realizate de Cosmin Budeancă