Cosmin Budeancă Memoria SHOP

Petr Blažek – Torțe vii în Blocul Sovietic

Cazuri de autoincendiere motivate politic în anii 1966-1989

 

Petr Blažek a dedicat mulți ani documentării cazurilor de autoincendiere motivate politic în țările europene din Blocul de Răsărit. A reușit să acceseze numeroase documente necunoscute până acum și, adesea, a câștigat încrederea familiilor torțelor vii. De asemenea, a descris diferitele forme de evocare a lor și a vizitat locurile legate de viața și moartea eroilor acestei cărți.
Cartea Torțe vii în Blocul Sovietic este cea mai amplă abordare a acestei teme și mulți ani de acum înainte va putea servi ca bază pentru continuarea cercetării. Importanța ei nu se limitează însă doar la valoarea ei științifică. Cartea este un fel de monument închinat celor care s-au hotărât să aleagă o suferință inimaginabilă ca să protesteze împotriva răului și, în multe situații, ca să-i provoace pe ceilalți la rezistență.

Dr. Łukasz Kamiński

Între cazurile prezentate în această carte sunt și cele ale lui Márton Moyses și Liviu Corneliu Babeș, care, din păcate, nu sunt încă bine cunoscute publicului din țara noastră. […]
Autoincendierea în semn de protest a revenit, din nefericire, în actualitate. La 25 mai 2023, ziua sărbătorii creștine a Înălțării Domnului și, totodată, Ziua Eroilor, pe drumul forestier Drumul Vechi din stațiunea Poiana Brașov, Ileana Negru, în vârstă de 66 de ani, din municipiul Brașov, s-a autoincendiat. […] Femeia a decedat, nu înainte de a spune că: Am făcut gestul ăsta în numele eroilor-martiri.

Dr. habil. Cosmin Budeancă

 

Prefață: Łukasz Kamiński

Traducerea din limba cehă: Helliana Ianculescu

Editor al ediției în limba română: Cosmin Budeancă

Editura Fundației Culturale Memoria

Nr. pagini: 428

An apariție: 2023

Preț: 60 lei

 

Puteți răsfoi câteva pagini aici.


FORMULAR DE COMANDA