Evenimente Caravana Istoriei

Eveniment 2. Dezbatere și atelier de benzi desenate. Plătărești

26 mai 2023

Caravana Istoriei și Revista Memoria au ajuns la Plătărești. Fundatia Culturala Memoria a organizat alături și împreună cu Școala Gimnazială Plătărești, cu susținerea Primăriei Plătărești al doilea eveniment din cadrul proiectului Caravana istoriei. În căutare de modele pentru prezent și viitor – un proiect în care noi credem și pe care dorim să îl ducem la bun sfârșit.

La acest eveniment au participat:

Nicolae Constantinescu, președintele Fundatia Culturala Memoria;

Cosmin Budeancă, vice-președintele Fundatiei Culturala Memoria și redactor șef al Revistei Memoria;

Alexandru Groza, manager interimar – Muzeul Ororilor Comunismului din România;

Cristina Chirvasie, regizor, coordonator Revoluția Modelelor;

Grațiana Lăzărescu, autor de literatură pentru copii;

Nicolae Mărgineanu, regizor;

Mihai Grăjdeanu, grafician și ilustrator BD Historia;

 

Mihaela Stoica, director Școala Gimnazială Plătărești;

Anca Ispas, profesor Limba și literatura română;

Constanța Marinescu, profesor de Limba și literatura română;

Diana Petcu, profesor de sociologie.

Oana Ichim și Loredana Martin – echipa de implementare proiect București – Plătărești.

 

Al doilea eveniment a fost compus din:

Elevii – aproximativ 50 de elevi – au fost împărțiți în două grupe.

  • Prima grupă, 25 de elevi din clasele a VIII-a, au vizionat filmul „Cămașa de duminică”, cu regizorul Nicolae Mărgineanu, film realizat de regizoarea Cristina Chirvasie și care face parte din Colecția Revoluția Modelelor.

A urmat o dezbatere despre ce putem învăța de la bunici, de la oameni – model în viețile noastre. Despre credință, despre cum putem descoperi acești oameni – model, locuri cu istorii nedescoperite din preajma fiecăruia.

Nicolae Constantinescu, Cosmin Budeancă, Alexandru Groza, Nicolae Mărgineanu și Cristina Chirvasie au participat la aceste dialoguri.

Din echipa școlii de la Plătărești, au participat Mihaela Stoica, director Școala Gimnazială Plătărești, Anca Ispas, profesor de limba și literatura română.

  • La primul atelier de benzi desenate au participat 21 de elevi, coordonați de Mihai Grăjdeanu. La sfârșitul atelierului, d-na Grațiana Lăzărescu le-a vorbit copiilor despre atelierul de creație care va avea loc în luna iunie a.c. Din echipa de implementare Plătărești, a participat la atelier d-na Constanța Marinescu, profesor de limba și literatura română.

Pentru atelier elevii și-au pregătit în avans o documentare prin care și-au ales un model sau reper local (case vechi cu istoric, locuri și monumente, Biserica ridicată de Matei Basarab). Folosind aceste amanunte pentru alegerea scenariului benzii desenate s-au inspirat și din perioadele celor două războaie mondiale având o documentație despre un soldat erou din Plătărești. De asemenea au întrebat acasă pe părinți și bunici despre alte lucruri mai puțin cunoscute, astfel am aflat de istoria unui bucătar local faimos.

În timpul atelierului le-am prezentat la tablă mai multe stiluri de desen și tipuri de elemente grafice prin care ei pot crea banda desenată.

Elevii au avut la îndemână instrumente specifice pentru lucru: creion, riglă, radieră, fine liner negru pentru contur și culori. Fiecare elev a realizat o pagină de bandă desenată. Le-am arătat și exemplificat etapele de realizare, mai întâi au trasat casetele și au început schițele. După definitivare au început conturul și au trasat linia curată a desenului.

În ultima etapă elevii au colorat banda desenată iar alții au preferat să realizeze o versiune alb negru cu nuanțe de griuri. La final câțiva dintre ei au prezentat poveștile de bandă desenată în fața clasei. (Mihai Grăjdeanu)

Din lucrările de bandă desenată efectuate de elevii participanți la cele 2 ateliere coordonate de Mihai Grăjdeanu se vor selecta 30 de lucrări și se va organiza o expoziție în Școală: BD Historia în Plătărești.

Elevii care au participat la Atelierul de benzi desenate cu Mihai Grăjdeanu au primit gratuit 20 de exemplare din romanul grafic interactiv,

Toti elevii care au participat la a doua dezbatere de la Plătărești au primit gratuit 30 de exemplare din volumul coordonat de Cristiva Chirvasie,

Voluntari: Cosmin Ispas

Transportul la Plătărești al echipei de implementare din București a fost asigurat de către Fundația Culturală Memoria.

S-a scris în cartea de onoare a Școlii.

Fotografiile și înregistrarea evenimentului au fost realizate de Irina Stănescu (firma SC FUJI FOTO PRINT SRL).

Mulțumim partenerilor noștri instituționali din proiect: Asociația Casa Memorială „Iuliu Maniu”, Asociația Postmodernism Museum, Fundația Academia Civică, Fundația Corneliu Coposu, Muzeul Ororilor și Comunismului în România, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România.

___________
Proiect finanțat în cadrul Investiției I5-1, C11 din Planul Național de Redresare și Reziliență. PNRR Cultura – Investiția 5 https://www.facebook.com/afcnpnrr
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României
PNRR: FONDURI PENTRU ROMÂNIA MODERNĂ ȘI REFORMATĂ!