Evenimente Caravana Istoriei

BD Historia în Plătărești. Expoziție de benzi desenate

Caravana istoriei

În căutare de modele pentru prezent și viitor

În luna iunie 2024 s-au finalizat ultimele acti­vități din proiectul cultural-educațional Caravana istoriei. În căutare de modele pentru prezent și viitor.

La Școala Gimnazială Nr. 1 din Plătărești s-a vernisat expoziția de benzi desenate: BD Historia în Plătărești, expoziție ce a cu­prins toate lucrările de bandă desenată realizate de elevii care au participat la atelierele coordonate de Mihai Grăjdeanu. De asemenea, unii dintre elevi au participat cu desenele lor și la Olimpiada de benzi desenate 2023-2024

 

  • 26 mai 2023 Primul atelier de benzi desenate. Începuturi. Coordonator: Mihai Grăjdeanu.
  • La acest atelier  au participat 21 de elevi, coordonați de Mihai Grăjdeanu. „Pentru atelier elevii și-au pregătit în avans o documentare prin care și-au ales un model sau reper local (case vechi cu istoric, locuri și monumente, Biserica ridicată de Matei Basarab). Folosind aceste amănunte pentru alegerea scenariului benzii desenate s-au inspirat și din perioadele celor două războaie mondiale având o documentație despre un soldat erou din Plătărești. De asemenea au întrebat acasă pe părinți și bunici despre alte lucruri mai puțin cunoscute, astfel am aflat de istoria unui bucătar local faimos. În timpul atelierului s-au prezentat la tablă mai multe stiluri de desen și tipuri de elemente grafice prin care ei pot crea banda desenată. Elevii au avut la îndemână instrumente specifice pentru lucru: creion, riglă, radieră, fine liner negru pentru contur și culori. Fiecare elev a realizat o pagină de bandă desenată. Li s-a arătat și exemplificat etapele de realizare, mai întâi au trasat casetele și au început schițele. După definitivare au început conturul și au trasat linia curată a desenului. În ultima etapă elevii au colorat banda desenată iar alții au preferat să realizeze o versiune alb negru cu nuanțe de griuri. La final câțiva dintre ei au prezentat poveștile de bandă desenată în fața clasei.“ (Mihai Grăjdeanu)

 

  • 15 septembrie 2023 Al doilea atelier de benzi desenate. Modele și Eroi Coordonator: Mihai Grăjdeanu.
  • Acest al doilea atelier de benzi desenate din proiect în cadrul Școlii Gimnaziale Nr. 1 Plătărești, a avut un deosebit impact asupra elevilor. Desenele realizate de elevi cu îndemânare la îndrumarea lui Mihai Grăjdeanu, au fost deosebit de atent finisate, iar compoziția s-a aliniat cu discu­țiile din debutul atelierului despre modele și eroi. Elevii au fost deosebit de receptivi la mesajul transmis, istoria recentă, istoria familiilor și a oamenilor din zona lor de apropiere, le-a deschis un nou traseu, le-a adus noi perspective asupra vieții și rea­lităților pe care le trăiesc.
    Cu aceasta ocazie am adus în Școala Gimnazială nr. 1 din Plătărești și romanul grafic interactiv realizat de Mihai I. Grăjdeanu – Momente din istorie. Vol. III. Iuliu Maniu – lucrare apărută de curând la Editura Fundatia Culturala Memoria (https://www.revistamemoria.ro/mihai-i-grajdeanu-momente…/), fiecare elev primind câte un exemplar gratuit.

 

Toate lucrările elevilor de bandă desenată au fost publicate în iunie 2024, alături de interviurile realizate tot de elevi, în Volumul colectiv al participanților la atelierele de istorie orală și de benzi desenate, volum distribuit gratuit, sub egida Editurii Fundației Culturale Memoria. Volumul se află disponibil și online aici: https://www.revistamemoria.ro/volum-colectiv-al-participantilor-la-atelierele-de-istorie-orala-si-de-benzi-desenate/

Proiectul nostru urmărește motivarea și sprijinirea autorităților locale pentru finanțare de proiecte culturale cu susținere PNRR. Fundația noastră are o bună în­țe­le­ge­re și o comunicare deschisă cu auto­ri­tă­țile locale din Plătărești, preocupate de soluționarea de proiecte educaționale și de dezvoltare a comunei.

Intenția Fundației noastre este ca această Caravană a istoriei să poposească și în alte spații, îndepărtate fără voia lor de zona de cultură, oferindu-le modele, instrumente pentru o deschidere a tinerei gene­rații către un destin frumos. Limitările geografice, adminis­trative, ideologice sau de orice altă natură dispar când idealurile fiecăruia sunt direc­ționate către modele de libertate, democrație, integrare și susținere reciprocă.

Mulțumim partenerilor noștri instituțio­nali din proiect:

Asociația Casa Memorială „Iuliu Maniu”, Asociația Postmodernism Museum, Fundația Academia Civică, Fundația Corneliu Coposu, Muzeul Ororilor Comu­nis­mului în România, Uniunea Ziariștilor Profe­sioniști din România.

____________
Proiect finanțat în cadrul Investiției I5-1, C11 din Planul Național de Redresare și Reziliență. PNRR Cultura – Investiția 5 https://www.facebook.com/afcnpnrr
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României
PNRR: FONDURI PENTRU ROMÂNIA MODERNĂ ȘI REFORMATĂ!